Ne küldj tovább hoax-ot! | Önmegvalósítás.hu

Ne küldj tovább hoax-ot!

email.jpg

Nap mint nap kapunk kéretlen reklám leveleket (spam), adathalász maileket (phishing) és trükkös, becsapós láncleveleket (hoax), de ne dőljünk be nekik és ne küldjük tovább, mert ezzel feslegesen növeljük az internet adatforgalmát és ha nyílt címzést alkalmazunk, akkor az ismerőseink emailcímeit is kiszolgáltatjuk a spam küldő hackereknek!
De mi is az a Hoax és miről lehet felismerni?

Hoax

"A hoax (ejtsd [hóuksz]) angol szó, magyarra a „beugratás", „megtévesztés", „átverés", „álhír" vagy „kacsa" kifejezésekkel fordíthatjuk. A hoax kifejezést Magyarországon főképp ezek e-mailben terjedő változataira használjuk, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nemritkán az írott sajtó vagy a tv is hajlamos átvenni.

A hoax általában nem irányul más vagyonának vagy vagyoni értékkel bíró dolgának illegális megszerzésére (mint pl. a csalás), célja inkább a célszemély(ek) megtréfálása. Nevezhetjük ártatlan tréfának is, de az elkövetőnek tudnia kell, hogy számos esetben nagyon vékony a határvonal a tréfa és a büntetendő cselekedet között."  Wikipédia

A leggyakoribb példák az emailen terjedő hoaxokra:

  1. Ha tovább küldöd ezt a kedves történetet, akkor 3 napon belül olyan szerencse ér Téged, hogy nyersz $$$$$$-pénzt, vagy megtalálod életed szerelmét! Viszont ha nem küldöd tovább, akkor olyan szerencsétlenség fog érni, hogy azt is megbánod, hogy megszülettél!!!
  2. A Microsoft szerint veszélyes vírus terjed az interneten. Ha megnyitod a "Kiscica fonál labdával játszik" című emailt / pdf-et, akkor a benne levő trükkös vírus teljes egészében letörli a merevlemezedet!
  3. Rákbeteg gyermek gyógyíttatására gyűjtenek szegény szülei. Küldd tovább minél több ismerősödnek ezt a felhívást, mert minden emailért kapnak 5 centet az AOL-től!
  4. AIDS-fertőzött bosszúból HIV vírussal fertőzött tűket hagy a moziszékekben, amitől már többen megfertőzödtek.

 

Ha már Te is küldtél tovább hasonló tartalmú emaileket, akkor tudd, hogy ezek tartalma, felhívása nem valós! Ráérős emberek, vicces kedvükben kreálták és hintették szét az internet világában, hogy aztán jót nevessenek az átvert tömegek naivságán, vagy összegyűjtsék a hozzájuk visszatért hoax-okból az emailcímeket.

Ezért a jövőben ne küldd tovább az ezekhez hasonló hoax-maileket, sőt akitől kaptad, Őt is figyelmeztesd, hogy ne terjessze tovább az álhíreket!

Két hoax gyűjtemény a trükkös üzenetek beazonosításához:

 

Beküldte: | 2008. szep. 12. péntek - 06:42

Hozzászólások

3 hozzászólás
fehercsongor képe
Köszi ! Megnyugtattál ! Épp egy hete kaptam egy rákbetegeset ,
2008. szeptember 12. péntek, 20:49 | fehercsongor

Köszi ! Megnyugtattál ! Épp egy hete kaptam egy rákbetegeset , amit először csak félretettem , aztán egy antiszociálisabb pillanatomban kitöröltem , de nem igazán jó lelkiismerettel . Elgondolkodtam azon , hogy hogyan tudják követni azt , hogy én továbbküldöm - e , mert ezért kapnának pénzt . Gyanús volt . felacso

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
...a legalapvetőbb érzéseinkre, motivációinkra építenek.
2008. szeptember 12. péntek, 23:06 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Igen, ezeknek a hoax-oknak a kiötlői a legalapvetőbb érzéseinkre, motivációinkra építenek. Az együttérzés, félelem, kíváncsiság, pletykálkodás, káröröm, szerencse-éhség, nyereségvágy, stb.

Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Mi az a hoax?
2009. március 11. szerda, 21:45 | Huszti Sándor -...

Most kaptam ezt a linket, tartalmas cikk a hoax-okról:
http://www.technet.hu/techtud/20090206/lanclevel_-_az_emberi_hulyeseg_vi...