spiritosaurus teljes hozzászólásai | Önmegvalósítás.hu

spiritosaurus teljes hozzászólásai

Hozzászólás Edit link Comment Widget
Ráteszek egy lapáttal..
2013. szep. 01. vasárnap 14:01
/Oldások, technikák, személyes tapasztalatok/

Nos, mostanában igen ritkán írogatok ide, meg úgy unblock nem is foglalkozom nagyon az önmegvalósításdival olyan szinten, ahogy már a csapból is ez folyik mostanság. Megmondom őszintén, szerintem kezd egy kicsit túlmisztifikálódni ez az egész, bár jómagam sosem voltam az ilyen-olyan technikák megszállottja.

Én úgy gondolom, ha az ember nyitott szemmel éli az életét, akkor semmilyen technikák nem kellenek ahhoz, hogy képes legyen a fejlődésre. A fejlődés, a haladás, a változás, alakulás, ki hogy nevezi, szerintem az élet teljesen természetes velejárója, végbemegy anélkül is, hogy mindenféle technikákkal gyötörném magamat. Nekem ezek olyan mesterkéltek, és általában akármilyen "technikát" próbálok ki, csak lassítom magamat az utamon lépkedésben, éppen azért, mert lekorlátozom magamat arra a technikára, és közben elfelejtem élni az életet. Az egyetlen technika számomra a nyitott szem kifelé és befelé egyaránt. Egyszerűen csak figyelem, hogy mi milyen hatással van rám, és mire milyen hatással vagyok én magam.

Ha mindenképp meg kéne neveznem egy technikát, akkor az én technikám az az, hogy mindenre ráteszek még egy lapáttal kicsit. Induljunk ki abból, hogy ezek a technikák mindig akkor merülnek fel, amikor az ember át akar esni valamilyen holtponton. Mert ugye amikor minden rendben, akkor az embernek eszébe sem jut semmilyen technika, egyszerűen éli a jót, élvezi az életet. Tehát csak akkor foglalkoztatja az embert bármilyen "önfejlesztő" technika, amikor valamilyen problémát kell megoldani.

Na én ilyenkor, ha felmerül valami deficit, ami épp gúzsba köt, akkor elkezdek még tudatosan rádobálni a tűzre. Ha épp szenvedtet valamilyen körülmény, akkor fogom magam, és tudatosan még jobban elkezdek szenvedni, egészen addig, míg végül már kvázi önmagam karikatúrájaként látom saját magamat, és annyira komikussá válik az egész, hogy egyszer csak eljutok arra a pontra, ahol őszintén, tiszta szívemből ki tudom magamat nevetni. Problémástul, mindenestül. És akár hiszitek, akár nem, de ez az első igazi lépés affelé, hogy a probléma megoldódjon. Ha már tudsz nevetni valamin, akkor az nem is lehet akkora nagy probléma.

Volt szó az "imént" a gyászról, félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy tanuld meg kinevetni, ha elvesztetted egy szerettedet, az szívtelen kárörvendés pusztán. Amiről beszélek, olyankor nem is a problémát neveti ki már az ember, hanem a saját maga viszonyulását a problémához. Ha szenvedsz a gyásztól, akkor szenvedj tényleg, teljesen tudatosan, ne a gyász, ne a körülmények szenvedtessenek, hanem szenvedj te magad, éld meg azt a gyászt rendesen, tudatosan. Mert amint sikerül tudatosan szenvedned, rádöbbensz, hogy akkor képes vagy tudatosan nem szenvedni is. És ekkor jön a tisztítótűz funkcióját betöltő gyász után az átalakító, megújító, önfeledt, őszinte nevetés. Ettől még ugyanúgy szeretheted azt, akit elveszítettél, sőt azt mondom, ekkor válik igazi, valós, tiszta szeretetté a dolog. Ekkor sikerült valóban elengedned az illetőt. Ezt tapasztalatból mondom. És a gyász úgy gondolom, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb fájdalom, amit az ember átélhet, de a legnagyobb átalakulást is a gyász képes okozni az emberben, ha tényleg képes nyitott szemmel, tudatosan átélni. És ha e legnagyobb fájdalom közepette is működik ez a "technika" (nagyon nem szeretem ezt a szót, már maga a szó is valami mesterséges, legkevésbé sem őszinte, spontán dologra utal), akkor miért kéne bármilyen problémához mindenféle technikát alkalmazni ahelyett, hogy egyszerűen csak élnénk nyitott, tiszta szemmel?

Szép napot!

Nem is tudom már hol olvastam, hogy felnőni annyit tesz, hogy
2013. aug. 18. vasárnap 16:04
/Felnőtté válás/

Nem is tudom már hol olvastam, hogy felnőni annyit tesz, hogy rádöbbensz, nincsenek felnőttek.

Ennek a kérdésnek annyi rétege van, hogy szerintem teljességgel lehetetlen egy szilárd határvonalat húzni felnőtt és nem felnőtt között.

Ki az egyáltalán, aki felnő, ha felnövök?

A testem, ami ebben a szmogos, szennyezett világban már 10 éve olyan szar passzban lehetett, mint amennyire mondjuk 100 évvel ezelőtt egy 50 éves emberé sem volt?

Az elmém, amibe a mai világ egy óra alatt hatványozottan több bitet fecskendez be, mint a nagyszüleimébe egy egész élet alatt?

Esetleg a személyiségem, ami a mai gazdaságban annyi eséllyel rendelkezik egy stabil egzisztencia kialakítására, hogy az már szinte szóra sem érdemes?

Vagy a lelkem, ami egyes tanok szerint már kitudja hányadik inkarnációját éli meg egymás után?

Netán a tudat, amire idő és tér nem is hat, tehát nem lehet sem fiatal, sem felnőtt, sem semmi más sem?

Ki, vagy mi nő fel, kérdem én? És akkor most ki is kérdi? Egy felnőtt? Egy gyerek? Egy éretlen, vagy egy érett? Felelősségteljes vagy sem? A felelősség egyáltalán mi? Hisz mindenért ugyanaz az egy a felelős. Vagy mégsem? Van saját felelősség? Kinek van saját felelőssége? Ok-okozat? És melyik melyik? :D

Szerintem ez egy annyira abszurd téma, mégis mennyi törvény, meg jogi paragrafus, meg filozófiai, meg tudományos diskurzus e köré rendeződik...

Összefoglalva röviden a véleményem: szerintem a felnőttség is egy tudatállapot. Olyan, mint mondjuk a részegség. Valami kiváltja, és létrejön, aztán valami megszünteti, és eltűnik, hogy a helyébe lépjen egy másik tudatállapot. Kortól, nemtől, hovatartozástól, tapasztalatoktól függetlenül. Az igazi kérdés, hogy attól, hogy mondjuk volt egy "felnőtt" pillanatom, rákényszerítem-e magam arra, hogy mindig felnőttnek tűnjek, vagy el tudom fogadni, ha éppen a korom ellenére egy "gyermeki" pillanatom van épp. Mert ha el tudom fogadni, akkor teljesen lényegtelen, hogy ki gondol felnőttnek és ki nem, mert minden pillanatban az vagyok, aki, és ennyi. Ha viszont nem, és kézzel lábbal kapaszkodom a jujjdefelnőtt tudatállapotba, akkor azt az egyetlen felnőtt pillanatot sem érdemeltem meg igazán.

Akkor miért nem teszed ezt? Mármint ezt most tök jó indulattal
2013. jan. 28. hétfő 21:30
/Haladni vagy maradni?/

Akkor miért nem teszed ezt? Mármint ezt most tök jó indulattal mondom, nem az örökre elalvásra, csak úgy alvásra simán. Mi tart vissza, hogy bezárkózz a szobádba és csak aludj és aludj és aludj, csendben, nyugalomban? Próbáld ki. Nekem is vannak néha ilyenek, és akkor bizony nem kelek ki az ágyból, ameddig meg nem unom. Semmi, de semmi nem érdekel akkor, mert igen, elfáradtam. Akinek nem tetszik, az menjen, és fáradjon el helyettem, aztán majd cserélhetünk helyet, ha akar. De egy idő után meg megunom, és rájövök, hogy mit kell tennem. Te is meg fogod unni, ez 100 %. Lehet, hogy egy hétig tart, lehet, hogy egy hónapig, de hidd el, tuti, hogy megunod. Dübörög benned a változni akarás (látszata), de közben meg itt van egy tök konkrét dolog, amit szeretnél csinálni, és megfosztod magad tőle. Ezért vagy ilyen passzban. Agyon gyötröd magad, hogy mit tegyél, hát tedd azt, amit szeretnél! Mondhatunk mi itt neked bármekkorákat, ha te csak aludni szeretnél :) De legalább végre ez is kiderült, mert eddig csak azt tudtuk, hogy valamit tenni akarsz, de hogy mit, azt még te se. Menj, és pihenj, aludj, amennyit jól esik, közben még lehet a meditáció "fortélyaira" is ráérzel magadtól.

Pont azért vagy, hogy az élettel együtt változz, és formálódj.
2013. jan. 24. csütörtök 21:05
/Haladni vagy maradni?/

Pont azért vagy, hogy az élettel együtt változz, és formálódj. Nem akarni kell a változást, hanem hagyni magunkat változni. Pont azzal nem hagyod magad változni, hogy állandósítasz egy "változni kell" tudatállapotot magadban. Ahelyett, hogy változnál egyik pillanatról a másikra. Engedd el szépen, amibe kapaszkodsz, bármi is legyen az, és akkor lesz szabad kezed, hogy cselekedj. Tudom én, hogy hatalmas paradoxon ez, de csak akkor lehetsz az életed ura, ha hagyod, hogy az élet legyen az te "urad". Mindig mindent megmutat, ha nyitva van a szemed, és nem takarják el a képet a változás iránti vágyaid.

Először is, szerintem nincs olyan, hogy egy helyben állsz.
2013. jan. 23. szerda 22:52
/Haladni vagy maradni?/

Először is, szerintem nincs olyan, hogy egy helyben állsz. Minden mindig változik, pillanatról pillanatra. Maximum lassan. De olyan nincs, hogy állsz. Az élet megy, ha élsz, te is mész.

De egy rövid időre vegyük úgy, hogy értem mit mondasz :) Szerintem az ilyen egy helyben állások alkalmával pont azért állsz egy helyben, mert azon töprengsz, merre lépj. Tapasztalatból mondom, ilyenkor majdnem teljesen mindegy, hogy merre lépsz, úgyhogy tök fölösleges rajta töprengeni, mert amíg töprengsz, addig biztos nem lépsz. Inkább lépj egy szerinted hülyeséget, és tűrd el érte a pofont az élettől, ha tényleg hülyeség, minthogy túltöprengjed. Minden lépés lépés, és jobb mint az egy helyben levés, mert az maga a halál. Szó szerint.. Mint mondtam, az élet megy. Ha nem lépsz, akkor csak haldokolsz. Amúgy is, de így sokkal jobban :D Csak akkor fog az élet reagálni rád, ha van mire. Az akció a te dolgod, a reakció meg az életé. Ez a haladás.

A munka, amit most kínál neked az élet, az arra a reakció, amit eddig csináltál. Sanszos, hogy olyan munka lesz, amiben ugyanezt fogod érezni, mint most. Hogy egy helyben állsz. Én azt tanácsolnám, hallgass a szívedre, és lépj egyet Te magadtól. Ne kérd ki a világ véleményét.. Miért függ a Te lépésed attól, hogy kinek mi a véleménye? Ez a Te lépésed, lépd le Te! Aztán majd az arra adott reakcióját az életnek figyeld meg, és akkor meglátod, hogy jó volt-e a döntésed, vagy sem. Aztán ha falnak mész, nézd meg a másik döntést, ha meg nem, akkor menj tovább, amíg falnak nem mész. Mert egyszer úgy is nekimész egynek megint. :D De döntés előtt tök fölösleges azon agyalni, hogy jó döntést hozok-e vagy sem. Én mostanában szinte nem is mérlegelek semmit. Jön egy lehetőség, és abban a pillanatban vagy igent mondok rá, vagy nemet, milyen kedvem van épp, attól függ. Ha rosszul döntöttem, úgy is jön a pofon, ami a másik irányba fordít, ha meg jól döntöttem, akkor jól döntöttem, akkor majd jön a következő elágazás. Lazíts és lépkedj, ez az élet, ne haldokolj :)

Párszor már beidéztem ezzel kapcsolatban egy kis mesét, amikor a
2013. jan. 23. szerda 21:55
/Ki keresi a tökéletes Nőt?/

Párszor már beidéztem ezzel kapcsolatban egy kis mesét, amikor a haldokló öreget megkérdezik, hogy hát ennyi év alatt hogy-hogy nem nősült meg? Azt feleli, ő az igazit kereste. "Na de ennyi év alatt nem találta meg az igazit?" kérdezik tovább. Dehogynem, csak az a nő is az igazit kereste... :)

Az a baj, hogy mindenki az ideálisat keresi, miközben mindig az optimálisat kapja, csak az nem elég. Szerintem mindenki tökéletes, ha nincsenek elvárásaink felé. Egyébként is, mit kezdjek egy "tökéletes" nővel? :D Annak semmi szüksége rám :) Ha nem vagyok úgymond "hasznos", akkor nincs is értelme a létemnek abban a szituációban, kapcsolatban.

Szerintem nem is tökéletes férfiról, meg nőről van itt szó, hanem működő kapcsolatról. Nem is kell, hogy párkapcsolatról beszéljünk, pusztán egy egyszerű élőlény-élőlény kapcsolatról is elég. Annyi közhely van tényleg ezzel kapcsolatban, hogy az már szinte nevetséges. Mindenki független, meg szabad akar lenni, de közben meg tökéletes kapcsolatokat is akar. Hogy van ez? :D Elvárás elvárás hátán. Ez a szabadság, meg függetlenség is egy olyan idealista, fanatikus hozzáállás, hogy hihetetlen. Szerintem onnantól, hogy leszületünk erre a síkra, kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy egymástól függünk. Akár emberről, akár állatról, vagy növényről, vagy bármiről van szó. A kapcsolataink által fejlődünk. A szabadság azt jelenti, hogy szabadon választott rabság. Amint el tudod fogadni, hogy a rabságodat te magad választottad, és senki sem kényszerít rád semmit, szabad vagy. És egy felelősségteljes, életrevaló ember. Onnantól minden kapcsolatod az életedben tökéletes lesz a maga tökéletlenségével együtt. Onnantól nem feltétele az örömödnek, hogy a másik milyen, mert annak örülsz, hogy olyan, amilyen. :)

Alaphangon az én hozzáállásom ehhez a témához, hogy aki nem
2012. dec. 28. péntek 14:54
/Mire tanít minket a magyar politikai helyzet?/

Alaphangon az én hozzáállásom ehhez a témához, hogy aki nem politikus, az ne politizáljon. Ez a látszatdemokrácia pusztán mézesmadzag ahhoz, hogy az emberek önszántukból hagyják magukat kisemmizni. Anyagilag, fizikailag, lelkileg, szellemileg, mindenhogy.
A szisztéma a következő: felépíteni egy szituációt, amiben mindenki elégedetlen, és tele van vágyakkal, mert az elégedetlen embernek azt lehet mondani, gyere majd én kielégítem a vágyaid. És az elégedetlen ember meg megy és elhiszi, és odaad mindent cserébe. Hogy milyen "izmusban" vagyunk éppen, az teljesen mindegy, mindegyiknek ugyanez a mozgatórugója. Csak a körítés változik. Ameddig az ember a politikusoktól várja a szájába repülő sült galambot, addig ez a helyzet abszolút változatlan marad. A politikusoknak ugyanis szerintem látható az egyenletből, hogy nem érdekük az, hogy mi elégedettek legyünk. Elégedett embereknek ugyanis nem kell politikus, aki az életét irányítsa, mert képes "irányítani" azt magának is. Vagy ha kell, az tényleges politikus, tényleges politikai feladatkörrel, nem egy haszonhajhász üzletember.
Mit hisznek az emberek, hogy a kapitalizmust nem kapitalisták irányítják?
Szerintem teljesen lényegtelen Orbán Viktor, vagy akármelyikőjük ellen hőzöngeni, mert egyrészt ők is pont úgy bábuk ebben a játékban, mint mi, másrészt csak alátámasztjuk vele azt, hogy bizony még mindig van itt létjogosultságuk. Alátámasztjuk, hogy igen, elégedetlenek vagyunk, igen, tele vagyunk beteljesületlen vágyakkal és igen, gyere Viktor, oldd meg, legyél a védangyalunk! Hát ez valami vicc, már neharagudjon senki meg :D:D

Egyetemisták lázadnak? Épp egy pár napja néztem egy videót, közvélemény kutatás, általános ismeretek felmérése: egyetemista hallgatókat kérdeztek meg, hogy ha elengedek egy tollat a Holdon, azzal mi fog történni. 10-ből 9 szerint a toll lebeg... A BME-sek között is hasonló az arány... Akkor most komolyan ilyen diákokra menjen el az állami támogatás???? Hőzöngeni tud, de odafigyelni általános hatodikban azt nem. Vagy egy szöget beverni a falba... Akkor inkább menjen, és tanuljon meg két kézzel megdolgozni a maga életéért. Csak azért, hogy ő még plusz 4 évig üljön fölöslegesen a padban, aztán majd csak 4 év múlva találja szembe magát azzal, hogy fingja nincs, mihez kezdjen az életével, nehogy már mindenki más hibás legyen. Persze itt már bekapcsolódhatna az oktatási rendszer is a témába, mert az is hogy működik már, de azt is teljesen feleslegesen ócsárolnánk. Az a baj a magyarral, hogy a már említett stratégia tökéletesen működik nála, mert az ég világon semmi másra nem vagyunk képesek, csak hőzöngeni, meg leköpni a másikat. Ne hőzöngjél, találd fel magad. Szerintem.

Boldogság=elégedettség/vágy

Ez azt jelenti, hogy két szitu van: az egyik, hogy alapból van annyi pénzed, hogy kielégítsd a vágyaidat (ez a 100-ból 1), a másik, hogy az elégedettséged tört része a vágyaidnak (ez a maradék 99). Igen ám, csak azt felejti el az ember, hogy a törteknek nem csak számlálója van ám. Ha túl nagy a nevező, akkor a végeredmény túl kicsi. Nem a számlálót kell fölfelé pumpálni, okosabb, ha a nevezőt pumpáljuk lefelé. Legjobb, ha egyből a 0-ra igyekszünk, mert 0-val ugye nem lehet osztani, így eltűnik maga az egyenlet, és látja az ember a valóságot. Hogy micsoda mókuskeréken hajtott szélmalomharcot vívott eddig. :)

Engem erre tanít nem csak a magyar, de úgy maga a politika. Aztán kinek mit még :)

Szerintem az ösztön is kontroll. Ha stresszhelyzetben rágyújt az
2012. dec. 15. szombat 19:13
/Tudatosan vagy ösztönösen?/

Szerintem az ösztön is kontroll. Ha stresszhelyzetben rágyújt az ember, az is ösztönössé válhat. A cigivel próbálja elviselhetőbbé kontrollálni a világot, magát pedig úgy kontrollálja, hogy lefoglalja a kezét, hogy ne hadonásszon ökölbe szorított kézzel mérgében, mint egy félbolond.

Sőt, szerintem konkrétan csak az ösztön a kontroll. Intuícióról szerintem pont onnantól beszélhetünk, ha nem a kontroll a mögöttes cél, hanem nincs is mögöttes cél, csupán a cselekedet, ami akkor és ott történik, amikor, és ahol kell neki. Ez egy minőségileg más, mélyebb dolog, ami magába foglalja az ösztönt, mert úgymond "ösztönösen" történik ez is, de már nem nevezzük "ösztönnek", mert nem mindegy, hogy ösztönösen teszel valamit a magad érdekében, vagy ösztönösen teszel valamit, ami egy magasabb rendű, a személyes akaratodon túlmutató, felsőbb akaratot szolgál.

És akkor ennél is mélyebben pedig ott rejtőzik a tudatosság, ami meg már magába foglalja az intuíciót is. Mert az intuíció pedig nem mindig kell, hogy tudatos legyen. Előfordulhat, hogy csak később tudatosul benned, hogy az az intuitív tetted, amit tulajdonképp magad számára észrevétlenül cselekedtél, túlmutatott mindenféle személyes akaratodon, és egy magasabb "célt" szolgált. Viszont a tudatosság állapotában pedig már tudatában vagy a cselekedeted közben is a cselekedet előzményével, jelen beli szerepével, és következményével egyaránt. Anélkül, hogy egy percet is agyalnál rajta akár előtte, akár utána. Külső szemlélő számára ez is ugyanúgy "ösztönösen", vagy "intuitíven" történik, de ezen a szinten ezek a címkék már el is tűnnek, úgyhogy szerintem még tudatosságnak hívni is majdhogynem profán :)

Érdekes téma ez a haladás :)Szerintem egy "gyakorlott" kereső
2012. dec. 12. szerda 14:42
/Haladok én egyáltalán?/

Érdekes téma ez a haladás :)

Szerintem egy "gyakorlott" kereső onnan ismerhető fel pont, hogy egyre kevesebbet foglalkozik azzal, hogy "haladt-e egyáltalán". Egy gyakorlott kereső pillanatról pillanatra halad.

Ahhoz ugyebár, hogy megtudd, haladtál-e egyáltalán, össze-vissza kell viszonyítgatni. Egyrészt ugye minden relatív, tehát még abban sem lehetünk biztosak, hogy mi "haladás" és mi "visszaesés", másrészt ezzel pont megszakítunk minden nemű egységet, mert amint bármit bármivel összehasonlítasz (többnyire a múltat a jelennel), azzal már kettévágtad az egészt, és valamilyen szisztéma alapján bírálod az így keletkezett darabokat. Nem beszélve arról, hogy ez mennyi időt emészt fel fölöslegesen :)

Szerintem a "haladtam-e egyáltalán" kérdésre egyetlen olyan választ tudsz magadnak adni, amiből biztosan tudhatod, hogy haladsz, és az egy őszinte, megjátszatlan, nyugodt mosoly. Bármi más gondolat, monológ, dialóg, kifogás, magyarázat merül fel benned, az annak a jele, hogy egy helyben állsz.

A kéményben néztétek már? Lehet a Mikulás elnézte a naptárt,
2012. szep. 19. szerda 12:28
/Csengettyűszó.. /

A kéményben néztétek már? Lehet a Mikulás elnézte a naptárt, beszorult a kürtőbe és s.o.s. jeleket próbál küldeni :D

Viccet félre téve, nem olyan rég volt egy meditációm, amiben kiszakadtam a világi 3 dimenzióból, tulajdonképpen megéltem a saját halálomat, annyira durva szinten, hogy szó szerint hallottam a fülemben az ekg hangot, ahogy szépen kisimul és egy egyenletes, folyamatos sípszóvá válik. Semmi más nem volt. Egyszerre éreztem, hogy mi van alattam, felettem, jobbra, balra, előttem, mögöttem, kívül és belül. Nem voltam ott elválasztani ezeket egymástól, inkább mintha ezek metszéspontja lennék. Mintha minden dimenzió metszéspontja lennék. Egy időtlen pillanatnak tűnt az egész, közben pedig ott sípolt a műszer. Majd amikor visszajöttem, még 3 napig ugyanott ott szólt, kvázi beleégett a tudatomba, folyamatosan emlékeztetve rá, hogy élet és halál egyazon pillanatban mindig itt van velünk. Persze erre az egészre csak a 3. nap végén jöttem rá, addig nagyon nem tudtam hova tenni az élményt, hogy miért maradt ott a hang, mi is történt akkor ott, és mi is az a megfogalmazható, az életembe, és világképembe beintegrálható információ, amit ebből a tapasztalatból le kellett, hogy szűrjek. Végre nem csak elméleti szinten, hanem úgy, hogy tényleg teljesen átitatódtam a tapasztalásban. Abban a pillanatban, ahogy összeállt a kép, meg is szűnt a hang, és egyébként elég sok réteg hullott le rólam azóta. Nagyon sok mindenre jöttem rá magammal kapcsolatban.

Azt akarom ezzel mondani, hogy ezek nagyon relatív, és szubjektív dolgok. Hogy mikor, milyen köntösben érkezik hozzád a tanulság, az teljesen személyre szabott. Hogy a barátaidnak mit csilingel az a csengettyű, azt csak ők hallhatják meg. De minden esetre megnyugtathatod őket (már ha zavarja őket egyáltalán, engem a csengettyűszó annyira nem frusztrálna, mint az ekg síp :D), hogy el fog múlni, ha rájönnek, mi az üzenet. Olyan, mint az sms, addig villog a képernyőn a nyú meszidzs felirat, amíg el nem olvasod az üzenetet. Aztán nem villog tovább. :)